Suszenie warzyw to doskonały sposób na to, aby przez cały rok móc się cieszyć ich doskonałym smakiem. Każdy chyba zdaje sobie sprawę z tego, że dzienna porcja warzyw to samo zdrowie. Chętnie dodajemy je do różnych zup, sałatek, sosów, potraw mięsnych i wielu, wielu innych dań. Suszone warzywa będą też nieodłącznym składnikiem diety każdego wegetarianina.
Warto jednak wiedzieć, jakie warzywa będą najlepsze do suszenia. Sprawdź koniecznie, aby móc się cieszyć ich smakiem nawet w okresie jesienno-zimowym, kiedy tak trudno o świeże produkty.
Jakie warzywa suszyć?
Wiele osób zadaje sobie pytanie, jakie warzywa można suszyć. Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że takie, które można spożywać na surowo. Rewelacyjnie sprawdzą się te, które bardzo często są wykorzystywane w naszej kuchni do przyrządzania różnorodnych potraw. Wśród nich można wymienić: cebulę, chrzan, czosnek, koper, marchew, pasternak, pietruszkę, por, seler, buraka czy też szczypiorek.
Należy także podkreślić, że suszone warzywa posiadają te same właściwości odżywcze, co ich świeże odpowiedniki. Będą zatem idealnym uzupełnieniem naszej codziennej diety. Ponadto znacznie dłużej nadają się do spożycia i można je łatwo przechowywać, gdyż nie zajmują dużo miejsca. Wystarczy do tego zacienione miejsca, w którym nie ma wilgoci.
Suszone warzywa od producenta – czy warto?
Suszenie warzyw to bardzo dobry sposób na to, aby cieszyć się nimi o każdej porze roku. Nie musimy już poddawać ich procesowi suszenia w domowych warunkach, bowiem suszone warzywa możemy kupić, a tym samym mieć gwarancję, że otrzymujemy najlepsze produkty. Ich bogatą ofertę możemy znaleźć na przykład u producenta – firmy Rolmex. Więcej informacji można znaleźć na stronie: https://www.rolmex.kalisz.pl/index.php/pl/suszone-warzywa